Digicampus
Vorlesung + Übung: Service Management - Details
Sie sind nicht in Stud.IP angemeldet.
Lehrveranstaltung wird online/digital abgehalten.

Allgemeine Informationen

Veranstaltungsname Vorlesung + Übung: Service Management
Semester WS 2019/20
Aktuelle Anzahl der Teilnehmenden 47
Heimat-Einrichtung Prof. Dr. Jens Brunner - Health Care Operations / Health Information Management
beteiligte Einrichtungen Institut für Betriebswirtschaftslehre, Wirtschaftswissenschaftliche Fakultät
Veranstaltungstyp Vorlesung + Übung in der Kategorie Lehre
Erster Termin Mittwoch, 16.10.2019 17:30 - 19:00, Ort: (J1101/1102)
Voraussetzungen Basic knowledge in operations management (e.g. BSc course "Produktion und Logistik"), basic knowledge in mathematics (including Linear Programming, e.g. BSc course "Mathematik I + II") and in statistics (probability distributions, e.g. BSc courses "Statistik I + II").
Online/Digitale Veranstaltung Veranstaltung wird online/digital abgehalten.
Hauptunterrichtssprache englisch
Literaturhinweise Fitzsimmons JA and Fitzsimmons MJ: Service Management: Operations, Strategy, Information Technology, McGraw-Hill.

Haksever C, Render B, Russell RS, and Murdick RG: Service Management and Operations, Prentice Hall.

Nahmias S: Production and Operations Analysis, McGraw-Hill.

Cachon G and Terwiesch C: Matching Supply with Demand, McGraw-Hill.

Pinedo ML: Planning and Scheduling in Manufacturing and Services, in: Springer Series in Operations Research and Financial Engineering, Glynn PW and Robinson SM (eds.), Springer.

Talluri KT and Van Ryzin GJ: The Theory and Practice of Revenue Management, in: International Series in Operations Research & Management Science, Hillier FS (ed.), Springer.

For all books, the most recent edition is relevant.
Additional literature will be announced in the semester.
ECTS-Punkte 5

Räume und Zeiten

(J1101/1102)
Mittwoch: 17:30 - 19:00, wöchentlich (15x)
Donnerstag: 12:15 - 13:45, wöchentlich (11x)

Kommentar/Beschreibung

The course deals with general topics of service operations management and is divided into the following
parts:
• Introduction to service operations management
• Service Strategy
• New Services Development
• The Service Encounter
• Supporting Facility and Process Flows
• Service Quality
• Process Improvement: Data Evelopment Analysis
• Service Facility Management