Seminar: Culinary Linguistics - Details

Seminar: Culinary Linguistics - Details

Sie sind nicht in Stud.IP angemeldet.

Allgemeine Informationen

Veranstaltungsname Seminar: Culinary Linguistics
Semester SS 2023
Aktuelle Anzahl der Teilnehmenden 12
maximale Teilnehmendenanzahl 30
Heimat-Einrichtung Englische Sprachwissenschaft
Veranstaltungstyp Seminar in der Kategorie Lehre
Erster Termin Montag, 17.04.2023 10:00 - 11:30, Ort: (D, 2127)
Veranstaltung findet in Präsenz statt / hat Präsenz-Bestandteile Ja
Hauptunterrichtssprache englisch

Räume und Zeiten

(D, 2127)
Montag: 10:00 - 11:30, wöchentlich (12x)

Modulzuordnungen

Kommentar/Beschreibung

Eating and talking are universal human traits. What is generally less known is that there is a considerable body of linguistic research which has explored the way the domains of food and language are intimately interwoven in our everyday practice. Such research ranges from the evolution of register-specific morphology (schnitzels, pizzas), specialised lexis ("a la mode", "Lamb Provencale", "demi-glace"), syntax ("Take four eggs and...", "If you use..., then") to phraseological units ("to butter someone up") and food metaphors (WINE is a PERSON; IDEAS ARE FOOD). Furthermore, there is extensive research on dinner table talk. Such analyses primarily focus on what the participants (often family members) talk about and how they organise their interaction. The "interaction order" thus reveals how family members typically subject each other to a set of norms and expectations which are enacted by the family members during dinner and attibute "sex and age roles as well as communication rules and manners (Gerhard & Frobenius 28). Other "playgrounds" for linguistic research comprise different types of food writing (food blogs, message boards, websites, food critiques cookery books and recipes, or restaurant menus). Related to this type of research are studies which focus on mediated food discourse (TV cooking shows, youtube or TikTok food videos. Finally, research has likewise captured how companies label and advertise food products in different countries and cultures.

This project-based seminar draws on this body of research to explore different facets of food-related language use in project groups of four to five students. Each group will be designated an individual research project which they will explore throughout the seminar. In the latter part of the semester, each project group will present the findings of their research project to each other in short talks.

Anmelderegeln

Diese Veranstaltung gehört zum Anmeldeset "ESW/ASW: Vertiefungsmodul BA: HS".
Studierende der Anglistik/Amerikanistik und des Faches Englisch können sich bereits während der vorgezogenen Anmeldephase zur Sicherstellung des Studienfortschritts für die Aufbau- und Vertiefungsmodule anmelden. Hierzu wird ein gewisses Kontingent der Kursplätze im Zeitraum vom 20.02.2023 bis 01.03.2023 für die Anmeldung geöffnet. Die Verteilung der Plätze erfolgt am 03.03.2023.
Bitte beachten Sie, dass in dieser Anmeldephase Studierende in höheren Fachsemestern bei der Verteilung der Plätze priorisiert werden.
Die allgemeine Anmeldephase beginnt am 06.03.2023 und endet am 10.04.2023.
Folgende Regeln gelten für die Anmeldung:
  • Es wird eine festgelegte Anzahl von Plätzen in den Veranstaltungen verteilt.
    Die Plätze in den betreffenden Veranstaltungen wurden am 12.04.2023 um 12:00 verteilt. Weitere Plätze werden evtl. über Wartelisten zur Verfügung gestellt.
  • Die Anmeldung zu maximal 1 Veranstaltungen des Anmeldesets ist erlaubt.
  • Die Anmeldung ist möglich von 06.03.2023, 08:00 bis 10.04.2023, 12:00.
Veranstaltungszuordnung: